Jul 2, 2009

Irresponsible parents

What you think of this?
This incident happened 1 week ago when i went to the Petronas nearby my house to fill my petrol for my car. I saw a parents who were frantically trying to pry open their car door as their son inside (age not more than 3 years old) locked it from the inside. The father keep calling, knocking the window hoping the son will unlock the door. The mother was calling for the son too.
What make me thinking...how on earth the parents can leave the son alone in the car with the engine running??? Why the mother is not inside looking after his son? What if the son locked the car and released the hand break???? Arghhh..i dare not think what will happen to the son..
Seriously!!! The son was left alone inside the car, and he was sitting at the driver seat. Anything can happen, kan???
Both father and mother were outside calling the son..but no avail. Even after i drove off from there, the son still refused to unlock the car. He as busy honking around and playing with the stearing wheel.
I'm not sure what happened after that..but this what i think..NO PARENTS SHOULD LEAVE THEIR KIDS IN THE CAR UNSUPERVISED. Right????????????????
*Ok..post tegantung nie! I can't fully express what i think about the incident without getting meradang

26 comments:

little prince's mummy said...

Oh! really irresponsible... Hope nothing bad happens..

Cath J said...

I agree with you... big NO NO.. dangerous... !!

BTW.. come and drop a vote for your favourite little princess contest ya...TQ

Mauve Ocean Blue said...

The parents expects their toddler to unlock the car door?...Adoi! Mana lah that boy paham tu...

KaDusMama said...

Little prince's mummy ~ Hey there..thanx for dropping by here..
I hope nothing happen to the boy too

Cath J ~ Itu lah,..ramai yang sia nampak masih juga kasi tinggal2 anak dorang

Mauve Ocean Blue ~ Itu lah..budak kecil bah tu..ntah apa macam lah tu? sia pun nda nampak sepa dapat buka tu pintu kerita dorang

Mimi said...

Betul2 idiotic oh kan? I hate to see incidents like that.. Many times I witnessed irresponsible parents, to the point that it irritated me.. Kalau bole I want to tegur juga.. Haiya!

KaDusMama said...

Mimi ~ itu lah..patut salah satu the parents jaga lah kan..ini nda..dua2 kuar dari kerita and kasi tinggal the son inside pulak..yang bikin panas, the engine was running..eeeeeee..if anything happened..lagi lah susah..menyesal pun teda guna

♥ AnnieMing ♥ said...

alalah.. those parents aa.. berat sangat mengkali anak dia sampai durang susa mau angkat pi mana2.. at least bawa la ba kan sama2 pun, ni kaC biar.. eeee tu parents..

Nessa said...

Inilah yang dikatakan careless. For 3 year olds memang inda paham tu mo buka the door lock, tangan pun belum stabil lagi. Selalu la bawa spare key dalam wallet :)

Nick Phillips said...

Moronic, that's what I would call it! You should have taken a pix and let me post it in my moron of the week posts :D

Good thing nothing bad happened.

maslight said...

OMG I totally turned speechless to this, oh man, I don't know wut to say, PUNYA BUDU! o.o *sigh, I'd be asking the same question too. How could his parents leave him alone in the car unsupervised!?!?!? @_@ OMG! *sigh

Choc Mint Girl said...

Eiii, jangan la ada apa2 jadi. Kesian tu budak, nda tau apa2. Kenapala tu dua2 mo keluar?!! Bawa sekali tu budak kan bagus. Ishhh!!! Cari masalah betul!!!

FL Feinier said...

Hye KadusMama.. hehe..

Adui, buruk jg tu punya parents.. tau bikin baby ja, jaga nda tau...bagus bg sya la, sya jaga, nti sya ajar tu budak pelihara ikan akuarium.. hehe..

Notes: Kalu kuar pun, napalah nda buka cermin tingkap tu turun.. huh... nda kadusmama bg dorg skit kata-kata nasihat,.. haha..

JPP Papa said...

trust me.. i've seen this happening here too... the boy mau nangis brabis bah ... sia pun heran mana bapa mama dia ni..
u know what.. i stand there like want to calm that boy kunun.. from outside the window of coz... kesian.. i only walk to my car when i saw this guy..bapa dia lah ni.. datang heran tinguk sia "cubuk"2 depan cermin kereta dia. crazy kan...

nasib teda apa2... engine running.. auto lagi.. just one pull the gear knob.. trus drive tu.. stupe...

i understand u marah.. and that's good.. coz only good parents feel like that... n u r one :D

ALTing said...

gila ehh.. i'm not a parent yet but i still can see the stupidity of that situation... kalau pemalas bawa budak pun, the least that one of the parents can do is switch off the engine and take the key out with them... but one parent should always stay with the child... betul2 gila ooo..

belleOFranau said...

emmm.mimang bahawa..kalau either one jak ada time tu memang nda buli kasi salah..dia both mum and dad ada..lepas tu 2-2 keluar..yes its irresponsible~

Miss Sab said...

Adei, memang teda skolah la tu parents.. Kalu tu door inda kana lock, tiba-tiba ada orang masuk bawa lari tu kereta sama2 anak dorang macam mana la..?

Tapi kasi biar anak dalam kereta, terlock lagi baru suruh tu 3yrs old budak unlock.. memang nonsense la.. Bagus kalau dia tau.. Kesian tu budak... Bikin maradang oo parents yang macam nie punya gaya..

sHeiLa said...

oh my..i don't want to think any possibilities that might happen in a sec to that situation..

stupid la both the parents.if wana go to the loo pun, take turn la ba.see wut happened when the toddler left alone IN the car..aihhh..

KaDusMama said...

Annieming ~ Tu lah..macam lah bah berat kan tu anak..kalau nda pun..at least satu parents dia jaga lah bah kan..

Nessa ~ Tu bapa cungkil2 tu pintu, tapi masa sia masih sana, tidak dapat buka..ntah macam mana lah dorang dapat buka tu..
Budak kecil bah tu..mana lah paham kalau kena suruh unlock pintu kan

Nick Phillips ~ HAHAHA i never thought to take any pix of it..was too angry with the parents! I really hate to think the possibilities that might happen to the son.. :(

KaDusMama said...

Maslight ~ Itu lah massy! I was wondering why the parents leave the son alone too..Gila kan..

Choc Mint Girl ~ Itu lah tu cuz..nda mau bawa tu anak, salah satu stay lah jaga dulu kan..ada kah kasi tinggal jak anak dorang dalam kerita!

FL Feinier ~ Nda lah bah jahat kali the parents but irresponsible lah..ntah dorang ada pikir kah bahaya kasi tinggal anak dorang di dalam saturang dalam kerita...
The best solution, salah satu parents patut jaga tu anak..nda bulih kasi tinggal langsung..

KaDusMama said...

JPP Papa ~ itu lah bah tu..bikin panas betul..tia paham sia napa bulih kasi tinggal the son dalam kerita..
nasib teda apa2..(i think lah)

AL Ting ~ itu lah..at least 1 parent must be there bah kan...ada kah kasi tinggal jak..and petrol station mau padam the engin kah?? itu orang nda pun padam..

Belle ~ kalau ada salah satu tu parents...nda payah lah susah2 mau unlock tu pintu kan?? hehehe

BrokenSatellite said...

such an irresponsible, not to mention BRAINLESS parents.

if la apa2 terjadi ngan anak dia.
menangis darah pun nda guna oh

Just said...

Bongok ba tu parent tu... one of them shud be in the car with the children. Kalau nda pun, bw ja la ba tu budak tu.. buat apa bw jalan kalau kana kasi tinggal dlm keta.. bengong!

Mama Mia said...

Bodos sekali tu parents! Sia pernah nmpk kejadian yg sama few years back,the mom turun kreta sikijap tapi kasi tinggal baby & kunci dlm kreta yg auto-lock..mati2 dia minta tolong tu security cungkil tu lock.nasib baik last2 berjaya jg buka pintu..

Aza said...

Kalau sini the parents, if caught by police or if reported to the police, will definitely go to jail for child cruelty

KaDusMama said...

Broken Satellite ~ Yes!! if *touchwood* anything happened to the son, memang menyesal pun teda guna oh!

Just ~ itu la! At least one parent stay inside the car lah kan..ini nda, kasi tinggal jak, sudah lah engine running!!

Mama mia ~ SERIOUSLY????? Ini lah bah kadang2 nie kan..mengkali the parent malas mau angkat2 anak bah tu, tu lah kasi tinggal jak the anak dalam kerita..

KaDusMama said...

Aza ~ ya!! ya!!! if there, sure kena already!!